Cum ştii că nu mai ai nevoie de un lucru, de un sentiment, că a trecut vremea lui? Atunci când, privindu-l, luându-l în mână sau gândindu-te la el te intrebi ce să faci, să-l pastrezi sau să-l arunci.
Nu poţi arunca la propriu un sentiment, dar poţi renunţa la ceea ce a produs material toată perioada în care l-ai trăit cu gândul că e pentru totdeauna. Spre exemplu scrisori… fotografii, poate… flecuşteţe cumpărate din drumurile pe care le-aţi făcut împreună (un evantai, un magnet de frigider, o tabliţa cu urări „Celui mai bun / Celei mai bune”)… Toate sunt mărturii. Cum aş face eu? Le-aş cântări pe fiecare în parte. Valoarea sentimentală e indiscutabilă, dar ea scade cu timpul şi e bine aşa, dacă se transformă în duioşie. M-aş uita însă şi la valoarea lor materială. Merită păstrate? Pot fi folosite în alte scopuri? Asta ar însemna o valorizare superioară şi certitudinea trecerii într-o altă etapă.
Aş pune într-o cutie nu prea mare câteva amintiri, fotografiile, spre exemplu. Şi scrisorile. Oh, da! De scrisori mi-ar fi cel mai greu să mă despart. Un gând alunecos (ceva mai ţine incă sentimentul atârnat, nu-i aşa?) mi-ar spune că-s material bun pentru o carte. Dar ar fi nevoie şi de acordul expeditorului… Chiar! cui aparţin scrisorile, celui care le-a scris, sau celui care le-a primit? „Gurile rele” spun că aparţin amândurora în egală măsura, atât cele primite, cât şi cele trimise.
Râd în sinea mea. Ce nu am spus încă e că am facut un gest important 😉
Aveam scrisori pe care nu le-am mai trimis. Pe ele le-am putut arunca acum. Ce uşurare!
Viata noastr-ascunde-adese
intr-un colt de paradis
scrisori ce nu ne-au fost trimese
de-o mana care nu ne-a scris.
Nu stim pe foi ce-am vrea sa fie,
ce cant de dragoste nescris,
dar mana care nu ne scrie
o leganam mereu in vis.
si frazele ce n-au sa vina
in asteptari mai scumpe ni-s,
iar umbra ce n-a dat lumina
in piept ni-i floare de cais.
si-asa cum stam in usi deschise
pandim cu-n dor nicicand ucis
scrisori ce nu ne-au fost trimise
de-o mana care nu ne-a scris
Radu Gyr – Scrisori nescrise